Nabila Huda imbau kenangan jadi pelakon sebab nak bayar bil telefon, job pertama ‘kena k3ncing’ hanya dibayar RM600

PELAKON Nabila Huda mengimbau kenangan kali pertama dia menceburi bidang lakonan ketika membintangi filem Blok 404 yang ditayangkan pada sekitar tahun 2004.

Nabila atau lebih mesra disapa sebagai Abil berkata, ketika itu dia hanya menerima bayaran sebanyak RM600 termasuklah perlu mengikuti sesi jeIajah satu Malaysia bagi mempromosikan filem tersebut.

Biarpun lakonannya dikrit1k tervk namun aktres berusia 36 tahun ini bersyukur dapat bergandingan dengan pelakon Zamarul Hisham buat pertama kali dan menimba ilmu dengan pengarah filem tersebut iaitu Silver Chong.

Nabila ded4h dia melakukan sendiri babak 4ksi terjvn dari tingkat dua.

“Bayaran RM600 termasuk dengan jelajah satu Malaysia macam promosi filem. Murah bukan? Kena k3ncing mungkin. BBNU kan. Pengarah pertama yang mengarah Abil adalah Uncle Silver Chong.

“MuIut dia jangan cakap la, m4ki dan menjer1t sampai nak keluar anak tekak saja setiap masa! Tapi hati dia baik dan dia banyak ajar Abil. Sampai bila-bila pun Abil takkan lupa dia.

“Abil harap dia dalam keadaan baik sekarang. Rindu dia. Masa inilah Abil dan my abang Zamarul dapat digandingkan untuk pertama kali dan tak silap saya, ia kali pertama juga buat dia.

“Masa hari pertama penggambaran dah kena m4ki ini pelakon apa ini berlakon kayu, mana jumpa ini, dan m4kian bertvbi-tvbi sampai kita men4ngis la,” kata Nabila.

Pemilik nama Nabila Huda Suhaimi ini berkongsi perkara tersebut dengan memuat naik video dia bersama anak perempuannya iaitu Keisha Laila sedang menonton filem itu di Instagram miliknya.

Malah, Nabila turut mended4hkan babak yang memperlihatkan 4ksi dia terjvn dari tingkat dua itu juga dilakukan sendiri kerana produksi tidak mempunyai bajet untuk membayar pelakon Iagak 4ksi atau stuntman.

Dalam pada itu, Nabila turut mended4hkan dia tidak pernah menyimpan impian untuk menjadi seorang pelakon namun terp4ksa mencari kerja disebabkan ingin membayar bil telepon rumah arw4h neneknya.

Bagaimanapun selepas membintangi filem yang pernah menjadi fen0mena itu, anak kepada penyanyi Amy Search ini mula meminati dan belajar mengenai dunia lakonan.

Nabila seronok dapat berkongsi pengalaman dia mula ceburi bidang lakonan bersama anaknya.

“Berlakon dalam VCD ni bukan kehendak Abil atau impian untuk menjadi seorang pelakon tapi kebetulan pergi casting nak dapatkan job nak bayar bil telepon rumah arw4h nenek Abil.

“Sebab aku dah buat salah berg4yut sampai bil melambung kena m4ki dengan my mom. Abil tak kenalkan diri atau beritahu sesiapa pun Abil anak Amy Search masa pergi casting.

“Ingat cerita ini takkan famous tapi end up kec0h satu Malaysia sebab meIetup giIa cerita ini masa itu. After Blok 404 baru Abil berminat nak berlakon dan mula belajar dari bawah.

“Cuba faham shooting, lakonan, camera angle, skrip, em0si, konti, call time dan sebagainya. Macam tak percaya eh boleh kongsi momen ni dengan @lilkupukupu tengok mummy dia masa muda,” ujarnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *