Ambil Video Di lCU Untuk Tunjuk Situasi Sebenar C0VID-19, DG Hisham Ditegur Ianggar Iarangan Di HospitaI

Situasi C0vid-19 di negara kita semakin membimbangkan sejak beberapa hari ini dengan angka jangk1tan yang sudah mencecah lebih tiga ribu k3s harian. Kita sebagai rakyat biasa ni pun memang risau tengok angka jangk1tan ni macam tak nak turun-turun. Segala pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sudah kita jalankan walaupun masih ada yang segelintir melanggarnya.

Dengan peningkatan k3s harian, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah menerusi akaun twitter miliknya membuat perkongsian video situasi sebenar di unit raw4tan rapi (lCU) di sebuah h0spital. Tujuan video itu dikongsikan adalah sebagai kesedaran kepada orang ramai tentang keadaan semasa dan sebenar dalam negara. Memang sayu melihat pesak1t yang hanya mampu terlantar di wad lCU dan ia jelas menunjukkan per4ng C0VID-19 ini benar-benar berlaku.

Walaupun perkongsian video tersebut adalah dengan niat sebagai satu bentuk awareness, namun terdapat segelintir wargamaya yang mempersoalkan tindakan Dr. Noor Hisham merakam gambar pesak1t di situ. 

“Faham tentang s1tuasi yang ada, cuma tak pasti bolehkah ambil video sebegini di h0spital,” soal salah seorang wargamaya.

Sementara itu, seorang wargamaya menjelaskan di h0spital terdapat satu p0lisi yang meIarang gambar atau video di ambil. Walaupun terdapat Iarangan, golongan ‘influencer’ sering melakukannya. Bagaimanapun, wargamaya tersebut menyarankan agar pihak h0spital boleh menilai semula p0lisi ini supaya kesedaran tentang C0VID-19 dan juga penyak1t lain dapat disampaikan kepada masyarakat. 

Mungkin ianya idea yang baik kerana masih ramai lagi yang kurang sedar dengan s1tuasi sebenar C0VID-19 di negara kita. Cara paling berkesan untuk menyampaikan awareness adalah dengan menunjukkan keadaan sebenar melalui video. Walaupun ada yang menegur tentang larangan merakam video di wad lCU, namun rata-rata memuji tindakan Dr. Noor Hisham yang berkongsi situasi semasa di h0spital.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : kool fm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *