Hospital Bers4lin Swasta Tak Terima, Instaf4mous Blmbang Kena Pindah Ke Hospital Kerajaan

Pers0naliti medla s0sial, Adira Salahudi berdepan dengan situasi panlk apabila mengalami k0ntraksi kuat ketika usia kndungan baru mencec4h 34 minggu.

Lebih mengejutkan lagi, ketika membuat pemeriksaan di sebuah h0sp1tal swasta dia dijangka bersalln b@yi pra-m4tang pada bila-bila masa sahaja.

“Beberapa hari lepas Adira datang k0ntraksi ketika 34 minggu. Dari jam 2 pagi hingga lah jam10 pagi. Tapi macam mild contraction. So Adira decide nak pergi check. I pergi h0sp1tal Columbia since dekat dengan rumah.

“Doktor check bukaan dah 3cm and memang ada kontraksi. Masa itu Adira dah start menangls dah. Sebab t4kut nak beranak bby tak cukup bulan. Macam-macam dalam fikiran. Tr4uma nak ber4nak, tak ready lagi, fikirkan kndungan,” beritahunya.

Adira berkongsi pengalamannya itu di akaun Instagram miliknya.

Meneruskan ceritanya, Adira memberitahu lebih membuatkannya panlk apabila h0sp1tal bersalln swasta ketika melahlrkan anak pertama dulu tidak menerimanya, malah dia dihantar menaiki ambulans ke h0sp1tal kerajaan.

“Bila doktor cakap mungkin akan deliver, Adira and Ammar decide nak ber4nak dekat Columbia je alang alang dah dekat situ. Tapi tak diterima.

“Ammar call h0sp1tal bersalln, Andorra dan mereka pun tak terima kalau ber4nak tak cukup bulan. Lagi la Adira ment4l down sangat sangat.

“Dah admit dekat Columbia, doktor sana cakap kena transfer pergi HTAR (h0sp1tal Tengku Ampuan Rahimah) Klang. Dekat sana ada doc pak4r and ada alat lengkap untuk bby prem4ture.

“Allahu memang tak tahu nak explain macam mana. Tapi kalini walaupun bukaan 3cm Adira still boleh tah4n s4kit contr4ction tu. Arsel dulu 2cm pun dah mer0nta ronta s4kit dia.

“Then dari Columbia kena naik ambulans pergi ke HTAR. Sampai sampai je terus Ammar tak boleh nak masuk teman dah. Sebab h0sp1tal kerajaan memang tak bagi suami teman and tak dapat jumpa,” katanya lagi.

 
 
 
 
 
Lihat siaran ini di Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Siaran dikongsi oleh 𝐀𝐃𝐈𝐑𝐀 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐇𝐔𝐃𝐈 (@adirasalahudi)

Meskipun pada awalnya blmbang dengan servls h0sp1tal kerajaan, namun Adira memberitahu sepanjang raw4tan dia berasa selesa dan menerima layanan yang baik.

“Bermula la lagi drama dalam tu. Menangls tak berhenti. Datang doktor tu doktor ni. Check lagi bukaan. Ambil dar4h apa semua.

“Adira start panlk t4kut semua lah. Pastu doc cakap kena cucuk ub4t untuk matangkan p4ru p4ru bby since bby tak cukup bulan and cucvk untuk hentikan contracti0n supaya bukaan stop. T4kut adira ber4nak.

“Ya Allah cucuk dexa ni Adira boleh kata lagi s4kit dari epldural. Macam isi kena t0reh hidup hidup saklt dia. I memang tak boleh explain la perasaan i masatu. Mix feeling!

“Tapi apa pun HTAR sangat sangat bagus. Docs & nurses semuanya baik. Adira risau banyak yang Adira dengar bila h0sp1tal kerajaan je layanan kasar kas4r.

“Tu sal4h satu yang buatkan Adira t4kut juga. Haaa panjang nya nak cerita tak habis lagi ni,” ceritanya yang mengakhiri kapsyennya.

Adira mendirikan rumah tangga dengan seorang personaliti media sosial juga iaitu Ammar Azzizan pada September 2019 dan dikurniakan seorang byi lelaki, Arsel yang baru berusia tujuh bulan.

Bersalin di h0sp1tal swasta, satu ikutan atau keperluan?

“NANTI nak bersalln di h0sp1tal mana?”. Ini soalan yang sering diajukan kepada wanita yang sedang sarat mengndung.

Bagi mereka yang mampu, jawapan yang biasa diberikan ialah “h0sp1tal atau pus4t perub4tan swasta”. Layanan dan perkhidmatan yang agak istimewa mungkin antara alasan yang diberikan.

Meskipun terpaksa men4nggung kos perub4tan yang mah4l apatah lagi bagi kes yang melibatkan k0mplikasi seperti bersalln secara pembed4han, masih ramai yang memilih institusi bersalin swasta.

“Ada ibu bapa yang mungkin bangga jika sijil kelahiran mencatatkan anak mereka dilahirkan di sebuah h0sp1tal swasta yang terkenal,” kata Timbalan Pengarah Kesihatan Kelantan Dr Wan Mansor Hamzah.

MELAMBANGKAN STATUS

Menurut Dr Wan Mansor, sikap sebegini seolaholah menjadi satu ikutan kerana ia melamb4ngkan status kehidupan yang dimiliki ibu bapa berkenaan.

“Bersalln ialah satu pr0ses semula jadi yang akan dilalui kebanyakan wanita. Tidak kira siapa wanita itu, apa pngkat atau keduduk4n mereka. Semuanya melalui proses yang sama iaitu melahlrkan anak.

“Soal bersalln di h0sp1tal kerajaan atau swasta bukan satu ukuran yang membandingkan h0sp1tal mana lebih baik kerana h0sp1tal kerajaan juga memiliki kemudahan dan peralatan yang sama atau pun lebih baik daripada hspital swasta,” kata beliau.

Apa yang membezakan hanyalah mungkin tahap penjagaan, suasana dan kemudahan di h0sp1tal swasta yang lebih selesa selain daripada bilangan jururawat yang mencukupi jika dibandingkan dengan h0sp1tal awam yang agak sesak dengan pes4kit yang ramai.

Meskipun jururawat di h0sp1tal awam mencukupi, bilangan pes4kit yang lebih ramai menyebabkan layanan yang diberikan agak terhad, kata Dr Wan Mansor.

h0sp1tal KERAJAAN

Ada juga yang mendkwa perkhidmatan dan layanan yang diberikan kakitangan h0sp1tal kerajaan mengec3wakan menyebabkan mereka beralih kepada h0sp1tal swasta meskipun terpaksa mengeluarkan bayaran tinggi.

“Jururawatnya ada yang gar4ng dan mar4h kalau kita banyak bertanya. Sebenarnya pesaklt ingin tahu secara lebih jelas tentang bersalln, apatah lagi pengalaman pertama menjadi ibu,” kata Sarah Maliki, 29, seorang kakitangan awam.

Sarah yang melahlrkan anak pertama di sebuah h0sp1tal awam dan kini meng4ndung anak kedua, berkata bukan layanan sangat istimewa yang diharapkan tetapi cukup sekadar layanan mesra sebagaimana yang sering digambarkan.

“Sebab itulah untuk kelahlran anak kedua ini saya pilih h0sp1tal swasta. Mereka mesra dan boleh bantu kurangkan rasa t4kut nak bersalln. Tidak apalah kalau mah4l sedikit,” katanya.

Dr Wan Mansor berkata memang tidak dapat dinafikan adakalanya doktor atau jururawat secara tidak seng4ja meninggikan suara atau bersikap kurang mesra terhadap pesaklt tetapi situasi sebegitu merupakan kes terpencil.

h0sp1tal SWASTA LEBIH SELESA

Menurutnya, doktor mahupun jururawat juga manusia biasa yang turut mengalami tekanan kerja apatah lagi di saat genting ketika menyambut kelahlran ramai byi secara serentak.

“Kita tidak nafikan ada kes begitu tetapi tidak banyak dan ia melibatkan sal4h faham, kadangkala mereka pen4t sehingga kurang senyum dan nampak somb0ng tetapi itu bukan sebab utama kenapa masyarakat semakin ramai memilih bersalln di h0sp1tal swasta,” katanya.

Beliau berkata teknologi ICT, peranan media dan kewujudan sebegitu banyak h0sp1tal swasta kini menjadikan orang ramai semakin bijak menilai dan membuat pilihan terhadap penyediaan perub4tan yang diinginkan termasuk suasana persekitaran yang lebih selesa yang menjadi keutamaan di h0sp1tal swasta.

Seorang guru, Nik Zairiha Nik Hassan, 44, berkata keselesaan yang ditawarkan di h0sp1tal swasta sebenarnya menjadi punca utama orang ramai memilih untuk bersalin di situ dan bukan sematamata kerana perkhidm4tan dan layanan yang didkwa mengec3wakan di h0sp1tal kerajaan.

“Saya ada empat anak lelaki semuanya dilahirkan di h0sp1tal kerajaan, tak ada masal4h dengan doktor atau jururawat, cuma biasalah, berkongsi wad dengan ramai pesaklt tetapi yang lainlain tidak ada yang kurang pun,” katanya.

BUAT PILIHAN IKUT KEMAMPUAN

Dr Wan Mansor berkata tiada halangan bagi bakal ibu bapa memilih mana-mana h0sp1tal untuk melahlrkan anak masingmasing tetapi beliau mengingatkan supaya tidak begitu ghalrah dalam soal ini.

“Buat pilihan ikut kemampuan, itu yang paling penting. Jangan nanti terpaksa men4nggung hut4ng banyak hingga ribuan ringgit, bahkan pernah ada kes sampai terpaksa buat pinjaman peribadi semata-mata nak bayar kos bersal1n, lepas itu ters3ksa setiap bulan bayar hut4ng pinjaman”.

Bagaimanapun bagi mereka yang inginkan suasana lebih selesa dan privasi, bersalin di h0sp1tal swasta ialah satu alternatif, berbanding h0sp1tal kerajaan yang wadnya menerima kemasukan ramai pes4kit.

“Tetapi perlu diingat, bagi ibu yang kurang ris1ko memang tidak sal4h untuk bersal1n di manamana h0sp1tal pun tetapi bagi ibu yang disahkan ada memiliki rislko, kita nasihatkan bersalin di h0sp1tal kerajaan kerana sebarang k0mplikasi yang terjadi pada ibu di saat waktu bersalln akhirnya akan dirujuk kepada h0sp1tal kerajaan juga,” katanya. BERNAMA

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber :  http://limauasamboi.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *