Lepas viral posting hln4 polis sebab roadblock, polis berjaya tah4n wanita yang cuba tunjuk hebat di media sosial itu

Bila dah kembali laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, sudah pastinya polis akan kembali bertugas di lokasi sekatan jalan raya (SJR) yang ditetapkan. Kalau nak lepas SJR, korang mestilah ada surat kebenaran dari polis atau MITI.

Sumber: Gambar hiasan

Namun dek kerana marah ditahan polis, seorang wanita telah memuat naik kata-kata kesat di laman Facebook berunsur ugutan hingga menyebabkan dia dit4han polis semalam.

Menurut Sinar Harian, Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Mohd Fadzil Ali berkata, wanita yang bernama Diana Mat ini telah menujukan kata-kata tersebut kepada petugas SJR di Putrajaya. 

Antara yang ditulis wanita itu di akaun media sosialnya termasuklah ‘aku pusing balik aku rempvh korang’ dan ‘ kau dengan penjen4yah sama je’.

Siasatan awal mendapati sebelum laporan polis dibuat telah tular beberapa tangkap layar (screenshot) di media sosial hantaran pengguna Facebook tersebut dengan menggunakan perkatan kesat dan berunsur ugut4n kepada pihak polis,” katannya.

‘Diana Mat’ kemudian telah berjaya ditahan polis sekitar jam 9.00 malam semalam. Pihak polis juga telah mer4mpas telefon bimbit milik wanita tersebut dipercayai digunakan untuk memuat naik hantaran tersebut di Facebooknya.

“Suspek akan dibawa ke hadapan Majistret Putrajaya bagi mendapatkan perintah tahanan rem4n di bawah seksyen 117 Kanun Prosedur Jen4yah bagi meneruskan sias4tan,” katanya lagi.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan (menakutkan secara jen4yah), Seksyen 504 Kanun Keseks4an (meng4ibkan dengan niat hendak mendatangkan bangkitan mar4h) dan Seksyeen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 (menggunakan perkhidmatan rangkaian dan komunikasi secara tidak wajar).

Polis juga menasihatkan pengguna media sosial lain untuk berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan dan komen yang boleh menjatuhkan imej, kredibiliti dan marvah seseorang mahupun jabatan.

Berhati-hatilah ye ketika meluahkan perasaan korang di Facebook. Jangan sampai keterlaluan. 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://mediabawang.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *