“Tersalah Ambil Picag4ri”- CITF-A Sahkan Video Tular Sunt1kan Kosong Pada Budak 12 Tahun

Semalam tular sebuah video seorang remaja berusia 12 tahun yang sepatutnya menerima vaks1n Cov1d-19 did4kwa telah disunt1k dengan pic4gari kosong.

Video tersebut telah mendapat perhatian warga net yang rata-rata akui jelas melihat petugas kesihatan itu memberi sunt1kan dari pic4gari yang berbeza dari yang ditunjukkan sebelumnya.

Rakaman itu difahamkan telah diambil oleh ibu kepada remaja berkenaan yang melihat proses dari mula jurur4wat itu menunjukkan picag4ri yang berisi vaks1n sehingga disunt1k dengan pic4gari kosong.

Menerusi tinjauan Gempak rata-rata menganggap perbuatan tersebut seperti disengajakan.“Dia ambil jarvm lain, yang ada isi vaks1n di kiri, dia ambil sebelah kanan,” komen salah seorang warga maya.

“Ni bukan kes salah ambil jarvm, tengok pun dah tahu sengaja sebab dia tak tekan pun jarvm tu,” kata salah seorang netizen.

Namun hari ini, menerusi laporan Berita Harian Timbalan Menteri Kesihatan I, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, selaku Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COV1D-19 Remaja (CITF-A) telah tampil dan memberitahu amat kesal dengan kejadian itu serta memohon maaf kepada ibu bapa dan remaja terbabit.

“Dalam kejadian 3.16 petang itu, petugas kesihatan berkenaan telah tersalah ambil satu pic4gari kosong yang masih belum digunakan dari ruangan meja yang sama dengan pic4gari berisi vaks1n.

“Petugas kesihatan itu telah mengikut prosedur yang ditetapkan seperti menunjukkan vaks1n dikeluarkan dari botol vaks1n melalui picag4ri dan menunjukkan picag4ri berisi vaks1n dengan d0s yang sepatutnya kepada ibu remaja berkenaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rizal hakimm (@rizal_hakimm)

Menurutnya sias4tan dilakukan ProtectHealth mendapati, kejadian berlaku di Pusat Pemberian Vaks1n (PPV) Universiti Malaya (UM), di sini, pada Rabu lalu.

Dr Noor Azmi berkata, selepas menunjukkan picag4ri berisi vaks1n, petugas itu meletakkan sebentar picag4ri terbabit di atas meja untuk melakukan proses nyahkum4n di lengan remaja sebelum memberikan sunt1kan, selepas menunjukkan picag4ri berisi vaks1n.

“Dia tersalah ambil picag4ri kosong dan membuat sunt1kan ke lengan remaja itu. Selepas selesai, petugas kesihatan itu menyedari kesilapannya dan memaklumkan kepada pegawai perubatan bertugas di PPV UM. “Kedua-dua mereka segera mengadakan perbincangan dengan ibu bapa remaja itu.

“Selepas memahami penjelasan diberikan, ibu bapa remaja berkenaan memberi kebenaran untuk remaja terbabit diberikan sunt1kan vaks1n di lengan berlainan mengikut Prosedur D0s Kurang.

Komen Netizen:

“Prosedur D0s Kurang adalah garis panduan klinikal yang mencadangkan pemberian vaks1n di lengan berlawanan jika dos pertama dianggap tidak mencukupi dan d0s semula diperlukan,” katanya.

Dr Noor Azmi turut menyifatkan kejadian itu sebagai kesilapan ketika bertugas atau ‘hum4n error’, selain menjelaskan petugas kesihatan terbabit sudah diberi amaran supaya lebih berhati-hati dan mengikut prosedur ditetapkan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Metro Press

Sumber : Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published.