“Doktor kata mungkin meng4ndung, saya belum kahwin” – Wanita terkejvt, perut buncit macam hamiI 5 bulan..

BERMULA dengan simpt0m demam berpanjangan sehingga sebulan lamanya, siapa sangka rupa-rupanya ia adalah petanda kepada peny4kit yang serius.

Wanita muda yang hanya mahu dikenali sebagai Hawa Zainal berkata, dia sendiri tidak menyangka beberapa situasi sedikit pelik yang dialaminya sebelum ini adalah simptom kepada penyakit k4nser ov4ri tahap dua.

“Mula-mula saya alami demam on-off selama sebulan pada Jun lalu. Saya pergi buat swab test dua kali, namun hasilnya dua-dua keputusan negatif Cov1d-19. Ketika demam tu saya ada juga rasa sakit sendi. Doktor syak saya dem4m denggi tapi tak juga.

“Nak dijadikan cerita, saya memang ada g4strik dari dulu. Ada satu hari, saya pergi klinik lagi sebab g4strik dan masa doktor buat pemeriksaan ketika berbaring, perut rasa tegang dan keras.

“Doktor kata saya mungkin mengandung. Kebetulan perut pun sedikit buncit tapi saya fikir sebab badan berisi. Terkejut juga bila dia kata macam tu dan saya jelaskan saya belum kahwin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Bila saya cakap macam tu, doktor terus refer saya ke hospital kerana ia mungkin fibr0id,” kata wanita berusia 22 tahun ini kepada mStar.

Ujarnya, pada hari yang sama juga dia ke hospital untuk menjalani pemeriksaan sebelum menerima perkhabaran yang mengejutkan daripada doktor.

“Doktor jalankan pelbagai prosedur untuk kenal pasti peny4kit saya. Hari itu juga dapat tahu bahawa ia kemungkinan k4nser. Masa doktor beritahu, saya rasa takut… sebab kita rasa sihat saja. Menangis la juga. Dalam famili juga tiada sejarah sakit k4nser, namun saya anggap ia ujian untuk saya.

ovari 2

Hawa disahkan menghidap kanser ov4ri tahap dua pada Jun lalu.

“Pada Julai, saya jalani pembedahan untuk buang tum0r di perut. Hampir tiga minggu dirawat di hospital. Sed1h juga sebab terpaksa duduk seorang diri, tak ada siapa boleh teman kerana situasi sekarang Cov1d-19 belum reda.

“Hanya jururawat saja yang melayan. Masa sedang sakit tu, saya lihat apa yang saya alami ni tidaklah setara pesakit lain… ada yang lebih teruk. Sebulan selepas operate, saya dimasukkan sekali lagi ke hospital kerana dehidrasi kesan pasca pembed4han.

ovari 1

Menjalani pembedahan membuang tumor pada Julai baru-baru ini.

“Alhamdulillah, keluarga, rakan-rakan dan pensyarah banyak bagi kata-kata semangat,” ujarnya yang juga penuntut jurusan Perniagaan Antarabangsa di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

Tambah Hawa yang berasal dari Merlimau, Melaka ini lagi, tujuannya memuat naik video di aplikasi TikTok adalah kerana mahu berkongsi pengalaman selain menyebarkan kesedaran kepada orang lain, khususnya wanita.

Kalau rasa ada perubahan yang tak normal cepat-cepat pergi jumpa doktor.

HAWA ZAINAL

“Mula-mula tu sajalah muat naik video sebagai kenangan… tak sangka pula ramai request ceritakan pasal penyakit saya. Apa yang boleh saya kongsikan, kurangkan makan fast food dan junk food.

“Kalau rasa ada perubahan yang tak normal cepat-cepat pergi jumpa doktor. Untuk kes saya, saya rasa agak lambat juga bertindak sebab perut dah membesar macam orang lima bulan mengandung. Saya ingat buncit biasa, lagipun ia tak rasa sakit.

ovari 3

Hawa kini perlu menjalani dua lagi pusingan kemoterapi.

“Walaupun dah jalani pembed4han, ada juga perasaan bimbang tumor tu tumbuh semula. So far Alhamdulillah saya rasa makin sihat. Buat masa ini saya perlu jalani kemoterapi dan masih berbaki dua pusingan.

“Saya terharu sangat ramai doakan cepat sihat di ruangan komen. Ada juga c4ncer survivor yang kongsi kisah masing-masing. Terima kasih sangat-sangat,” akhirinya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Metro Press

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published.