B4yi Pilih Sekolah, Bukan Hospital, “Guru-Guru Lelaki Pun Cem4s Macam Isteri Mereka Yang Nak BersaIin”

PETALING JAYA – “Puas pvjuk b4yi keluar dekat hospital, tetapi dia nak dekat surat ber4nak tulis tempat lahir di sekolah.”

Itulah perkongsian seorang wanita yang terpaksa menjadi bid4n terjun apabila seorang pembantu pengurusan murid (PPM) memaklumkan rasa s4kit untuk bers4lin di sebuah sekolah kebangsaan di Masjid Tanah, Melaka baru-baru ini.

Berdasarkan satu posting yang dikongsikan oleh Norazura Zikir di Facebook, wanita itu cem4s apabila diberitahu oleh PPM itu yang dia berasa seperti hendak bers4lin.

Selepas mendapat berita tersebut, bid4n terjun itu terus berlari ke pejabat dan menyuruh seorang pekerja menghubungi ambvlans sambil meminta pertol0ngan daripada pengawal keselamatan apabila air ketumb4n wanita tersebut sudah pec4h.

“Sementara tunggu ambulans, PPM itu dah jer1t-jer1t tak t4han sakit, selepas itu air ketub4n pula pec4h.

“Dia kata tak boleh tunggu, sebab b4yi dah nak keluar sangat, berlari saya dengan guru-guru lain tanya satu sekolah siapa boleh sambut b4yi sebab saya tak ber4ni, mujur ada mak cik ‘guard’ dan PT (pembantu tadbir) yang ‘cool’ tolong (saya),” katanya dalam Facebook.

Tambahnya, semasa ambulans dan jururawat sampai untuk melengkapkan urusan lain, mereka sempat memandikan dan membersihkan b4yi tersebut dengan pemantauan jururawat dan ketika itu keadaan di sekolah sangat kec0h.

“Tunggu ambulans sampai untuk potong tali pusat dan keluarkan uri, sementara itu kami mandikan dan cuci b4yi dengan pemantauan ‘nurse’, kami pakai sahaja besen apa yang ada.

“Ramai mak-mak angkat yang sambut dia, cikgu-cikgu lelaki dan guru besar pun cem4s satu sekolah dah macam isteri mereka nak bers4lin, semua tak sabar nak tengok b4yi,” jelasnya lagi.

Keadaan b4yi tersebut juga telah selamat dil4hirkan dan ustaz di sekolah tersebut telah mengazankan b4yi perempuan berkenaan.

Perkongsian tersebut mendapat lebih 6,000 reaksi dan dihujani lebih 1,200 komen di media sosial Facebook.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *