“Sebelum Doktor P0tong Tu, Dia Bius Dulu,” – Baru Usia Sebulan, ‘Baby Boy’ Tasha Manshahar Selamat Berkh4tan

Penyanyi, Tasha Manshahar memaklumkan anak keduanya Mateen Rizqi telah pun selamat menjalani prosedur berkhatan ketika usianya baru sebulan.

Menurut Tasha, antara sebab mengapa dia memilih untuk mengkhatankan anaknya ketika masih bayi adalah kerana aspek penjagaan yang lebih mudah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tashamanshahar

“Throwback Mateen berkhatan dekat @hospitalislam_azzahrah . Ya, Muammar dulu pun dah khatan masa dalam hari. Sangat mudah penjagaan dia, cepat sembuh, cantik and bersih je dia punya tu.

“Patutlah sunnah khatankan anak masa bayi ni. Sebaiknya buat masa bayi 7 hari, tapi I tunggu lepas Mateen dah bebas jaundice. Both my sons prolonged jaundice. Jd lewatlah sikit buatnya.

“Mudah khatankan baby masa dalam hari ni sebab baby belum lasak, belum meniarap, belum berguling, dia cuma tidur dan menyusu,” tulisnya.

Perkhabaran tersebut dikongsikan penyanyi lagu Bukan Aku itu menerusi Instagram.

Katanya lagi, anak-anak yang dikhatankan ketika bayi juga akan lebih lekas sembuh lukanya.

“Kita pun jaga makan, jadi daripada pemakanan ibu yang baik, asbab susu ibu tu anak sembuh cepat. Pastu kolagen diorang pun banyak lagi, memang cepat je baik luka.

“Generally doktor kata 10 – 14 hari. Tp Mateen dengan Muammar dua-dua tak sampai pun 2 minggu. Few days je luka dah kering, cuma tunggu ring dia tu tertanggal je,” kongsinya lagi.

Ketika ramai bertanya tentang keadaan Mateen ketika dikhatankan, ibu kepada dua orang cahaya mata ini memberitahu, anaknya itu hanya menangis disebabkan rasa kurang selesa.

“Baby nangis tak? Of course nangis. Sebelum doktor potong tu, dia bius dulu. Masa tu baby nangis sebab jarum kan. Then masa prosedur tu baby nangis doktor kata bukan sbb sakit, dia dah tak rasa pun sbb dah bius.

“Tapi baby nangis sebab doktor nurse pegang dia tak bapi bergerak jadi dia tak selesa. Itu je. Balik daripada hospital tu ada la menangis kejap mungkin tak selesa ada benda (ring) dekat situ. Tp kejap je.

“Takde meragam, takde demam. Tidur susu semua mcm biasa je Alhamdulillah Allah permudahkan urusan berkhatan Muammar dan Mateen. I share tips jaga baby yang berkhatan dkt ruangan komen k.

“Okay, Ramadhan ni boleh la Muammar dengan Mateen join jemaah terawih. Mana geng dah sunat tu? Hadirkan diri!,” akhirinya.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa kagum selain turut mendoakan semoga Mateen lekas sembuh daripada lukanya.

Terdahulu, Tasha telah selamat melahirkan anak keduanya itu pada tangga 15 November tahun lalu.

Sekadar informasi, Tasha dan suaminya yang juga merupakan penyanyi, Raqib Majid telah pun mendirikan rumah tangga mereka pada 8 September 2018.

Hasil perkongsian hidup tersebut, pasangan ini telah telah pun terlebih dahulu dikurniakan cahaya mata sulung, Muammar Rafiqi yang kini baru berusia empat tahun.

Sumber: Instagram Tasha Manshahar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Metro Press

Sumber : MH

Leave a Reply

Your email address will not be published.