Tengok beIakang, Iori dah datang Iaju! Mngsa rempuhan imbas saat nyawa hampir ‘meIayang’ tepi jaIan

CUACA yang tidak menentu kebelakangan ini menjadi cab4ran utama buat mereka yang menunggang motosikal.

Selain basah terkena hujan, mereka juga berisiko terb4bit dalam kem4langan jalan raya.

Pada Isnin petang, Mohd Ammar Zulkifli, 20, yang sedang dalam perjalanan dari Yan, Kedah ke Bayan Lepas, Pulau Pinang menjadi mngsa rempvhan sebuah l0ri ketika dia berhenti berteduh di bawah sebuah jejambat di KM92.8 Lebuhraya Utara Selatan arah Selatan, dekat Sungai Petani, sekitar 2.40 petang.

Bercakap kepada mStar, dia yang senang disapa Ammar mended4hkan kini sedang berehat di kediaman keluarganya di Yan selepas menerima raw4tan di Hospital Sungai Petani pada petang kej4dian.

“Saya dari kampung, nak balik ke Pulau Pinang untuk bekerja. Saya bertolak pukul 2, kej4dian berlaku dalam 2.40 petang. Masa tu pun saya dah basah kena hujan, jadi saya berhenti di bawah jejambat.

“Ada beberapa motor lain sedang berteduh. Tak sampai lima minit pun saya berhenti. Masa tu saya pun dah nak gerak semula. Saya nak ke depan tapi rasa tak sedap hati. Saya toleh ke belakang, nampak lori datang laju.

ammar2

Ammar menerima raw4tan di Hospital Sungai Petani pada Isnin.

“Masa tu, saya dah tak tahu nak fikir apa. Fikiran jadi kosong. Tiba-tiba saya dah terl4mbung ke belah kiri jalan. Motor saya memang total lost, saya baru saja beli motor itu empat bulan lepas,” ujarnya yang sudah tujuh bulan bekerja di sebuah kilang di Bayan Lepas.

Selain dirinya yang mengal4mi keced3raan bahu dan kaki, Ammar akui masih terkejvt dengan kej4dian itu yang menyebabkan dua lagi penunggang motosikal m4ut.

 

Saya terima jah1tan di kaki dan tul4ng di bahu belah kanan lari sikit. Kaki juga membengk4k sebab lvka d4lam.

AMMAR

“Selepas rempvhan, saya call ayah. Masa tu saya difahamkan seorang dah men1nggal. Seorang lagi krit1kal, tak lama kemudian dia juga men1nggal. Kiranya dua orang yang men11nggal. Saya ucapkan salam takz1ah buat keluarga m4ngsa.

“Sekarang ni saya cuti dua minggu. Saya terima jah1tan di kaki, tul4ng di bahu belah kanan lari sikit. Kaki juga membengk4k sebab lvka dal4m. Selepas dir4wat, semalam juga saya dah balik rumah,” ujar anak kelima daripada enam beradik itu.

Menurut Ammar, dia juga ada berkongsi rakaman selepas rempvhan itu menerusi TikTok sehingga ia tul4r dan meraih lebih setengah juta tontonan.

ammar 7

Antara m4ngsa yang terlibat dalam kej4dian itu.

Namun katanya, video itu tiba-tiba les4p, dipercayai disek4t oleh TikTok kerana kandvngannya yang sens1tif.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kuala Muda Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, s1asatan awal di tempat kej4dian mendapati kesemua sembilan buah motosikal berada di lokasi kejadian kerana mencari tempat berteduh dari hujan lebat dan tidak mengenali di antara satu sama lain.

Aki1bat kemal4ngan, dua penunggang motosikal dikenali sebagai Mohd Amirul Ismail, 28, dari Kampung Seberang Chegar, Anak Bukit dan Muhammad Khairul Azwan Maula Hashim, 31, dari Taman Seri Marina, Kuala Kedah men1nggal dun1a akibat par4h di kepala, lapor Sinar Harian.

ammar 4

Kej4dian berlaku sekitar 2.40 petang, Isnin.

Menurut Adzli, tangkapan telah dilakukan ke atas pemandu lori berusia 28 tahun dan permohonan rem4n dibuat pada pagi Selasa.

Katanya, ujian saringan awal air kenc1ng terhadap lelaki itu didapati negatif dan ujian EBA II juga didapati beb4s alk0hol.

K3s dis1asat bawah Sek 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan s1asatan lanjut masih diteruskan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Metro Press

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published.